FAQ's

FAQ's

Afstanden

Tijdens de Nacht van Groningen kun je deelnemen aan een van de diverse afstanden:

 • 5 km (vanaf 8 jaar)
 • 10 km (vanaf 14 jaar)
 • 10 EM (16,1 km, vanaf 16 jaar)
 • Halve marathon (21,1 km, vanaf 16 jaar)
Afstand wijzigen

Heb je je ingeschreven voor een bepaalde afstand maar wil je deze afstand toch wijzigen? Stuur dan een e-mail naar info@nachtvangroningen.nl

Voor het wijzigen van je afstand vanaf 1 februari 2019: meld je dan na het afhalen van je startnummer bij de desk voor het wijzigen van je afstand. Hier wordt je afstand omgezet zodat dit goedkomt met de tijdsregistratie. 

Let op: wanneer je een langere afstand gaat lopen dan waarvoor je je hebt opgegeven dien je het verschil in tarief ter plekke contant bij te betalen. Wanneer je een kortere afstand gaat lopen wordt geen geld gerestitueerd.

Annuleren

Indien een deelnemer is verhinderd aan het evenement deel te nemen, wordt het betaalde inschrijfgeld niet gerestitueerd. Ook bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daar van, plaats. Wijziging naar een hogere afstand kan mits betaling van het verschil met de prijs van de hogere afstand.

Bekijk voor meer informatie over annuleren de algemene voorwaarden.

Categorieën

Er zijn alleen geldprijzen voor de nummers 1, 2 en 3 overall op de verschillende afstanden. Daarbij is wel een verdeling in mannen en vrouwen, maar niet per leeftijdscategorie.

De categorieën op basis van geslacht én leeftijd op de dag van het evenement zijn:

CODE MANNEN

LEEFTIJD

ONDERDEEL

MJUN

12 - 17

5 KM

MJUN

14 – 17

10 KM

MSR

18 - 34

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

M35

35 - 39

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

M40

40 - 44

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

M45

45 - 49

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

M50

50 - 54

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

M55

55 en ouder

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

     

CODE VROUWEN

LEEFTIJD

GEBOREN / TIJDVAK

VJUN

12 - 17

5 KM

VJUN

14 – 17

10 KM

VSR

18 - 34

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

V35

35 - 39

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

V40

40 - 44

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

V45

45 - 49

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

V50

50 - 54

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

V55

55 en ouder

5 KM / 10 KM / 10 EM / HALVE MARATHON

Customer Care

Voor vragen over jouw inschrijving kun je contact opnemen via info@nachtvangroningen.nl.

Datum

De volgende editie van de Nacht van Groningen is op zaterdag 2 maart 2019.

Finish

De finish is op de Ossenmarkt, evenals de start.

Finishfoto

Persoonlijke finishfoto met je naam en tijd als unieke herinnering! Bij je inschrijving kun je extra bestellingen doen. Eén van deze opties is het bestellen van een digitale finishfoto. Bij je inschrijving kun je voor het gereduceerde bedrag van €4,95 (normaal €6,95) een foto bestellen die je na het evenement kan uitzoeken Een prachtig aandenken aan een unieke prestatie! Heb je je al ingeschreven, maar wil je toch nog jouw finishfoto bestellen? Dit kan achteraf ook nog voor €6,95!

Bestellen is eenvoudig:

 • Zoek je uitslag op
 • Klik op de fotolink
 • Kies de mooiste foto
 • Rond de bestelling af


De finishfoto's worden verzorgd door SBS Fotomarketing.

Groepsinschrijving

Samen lopen met vrienden en/of collega's? Je kan je als groep inschrijven voor alle afstanden van de Nacht van Groningen. Een groep moet uit een minimum van 5 personen bestaan. Bekijk hier meer informatie over Groepsinschrijving. 

 

Hardloopshirt

Voor de 18e editie wordt een speciaal shirt ontworpen. Voor slechts € 20,- kun je dit shirt bestellen bij jouw inschrijving.

De laatste maten zijn te koop op de dag zelf bij het wedstrijdsecretariaat voor €20,-. Let op! Je kunt alleen contant betalen en wij verzoeken je gepast te betalen. 


Beschikbare maten 

Dames    Heren
S S
M M
L L
XL XL

 

 

 

 

 
Leeftijden

Voor de leeftijdlimieten gelden de leeftijden op de dag van het evenement:

 • Halve Marathon: 16 jaar
 • 10 EM: 16 jaar
 • 10 KM: 14 jaar
 • 5 km: 8  jaar
Medaille

Alle deelnemers ontvangen een unieke herinneringsmedaille. Het is niet mogelijk om je medaille te laten graven.

Medisch advies

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. Vaak zakt in Rotterdam 's middags de temperatuur zo'n 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Muziek langs het parcours

Bij start-finish en langs het parcours staan diverse muziekpunten.

Parkeren

Bekijk voor meer informatie over parkeren onze bereikbaarheidspagina.

Startnummer

Jouw startnummer ligt voor jou klaar op de Ossenmarkt. Neem de informatiemail mee die in de week van het evenement wordt gestuurd. Hierin staat jouw startnummer vermeld.

Tijdlimieten
Afstand Tijd
5 km 45 min
10 km 80 min
10 Engelse Mijl (16,1 km) 120 min
Halve Marathon 150 min
Tijdregistratie

MYLAPS BibTag
Bij alle onderdelen van de NN Marathon Rotterdam zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Toiletten

Toiletten vind je bij start-finish.

Verzorging

Tijdens het evenement vind je waterposten. Tip van de organisatie: drink een halfuur voor de start nog water of een sportdrankje dat je gewend bent te drinken. Tijdens de wedstrijd neem je bij elke verzorgingspost een bekertje water aan en drink je dit helemaal op.

Voorbereiding

Nu je inschrijving rond is ga je de volgende stap zetten in jouw voorbereiding naar het marathonweekend. Wij kunnen jou hiermee helpen samen met de expertise van Energylab professionals en het geven van trainingscursussen. Hieronder lees je daar meer over.

Energy Lab

Meer uit jezelf halen, dat is wat wij nastreven. Heb je weleens nagedacht over hoe jij jezelf kunt verbeteren met behulp van conditietesten, complete bodyscans of steunzoolanalyses? Energy Lab biedt deze professionele dienstverleningen aan voor zowel de recreatieve sporter als de topsporter.

Onze dienstverleningen in het lab zijn erop gericht om jou op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier te helpen in het realiseren van je sportieve ambities. Dit doen we via een uitgebreid aanbod aan o.a. conditietesten, steunzoolanalyses, bodyscans en voedingsadvies. 

MyEnergyLab is een ideaal online trainingsplatform om verantwoord jouw sportieve doel te bereiken. Je kunt het schema aanschaffen bij jouw inschrijving voor de NN Marathon Rotterdam. Wij bieden een speciale actie aan: € 5,00 voor een trainingsschema van 8 tot 24 weken. De normale prijs is € 1,- per week. Nadat jouw inschrijving is ontvangen, krijg je binnen enkele dagen een e-mail van MyEnergyLab met je persoonlijke vouchercode.

Wij helpen graag om Business Teams topfit en blessurevrij aan de start te krijgen. Energy@Work staat voor het uitwerken en implementeren van duurzame beweeg- en gezondheidscampagnes op maat voor bedrijven. Betrokken, fitte en mentaal sterke werknemers vormen immers het belangrijkste kapitaal van elk bedrijf.

Wedstrijdreglement

Op ons evenement is het wedstrijdreglement van de Atletiekunie en IAAF van toepassing. Klik hier voor het volledige wedstrijdreglement. 

Wijzigen inschrijving

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden en log in met jouw MyLaps account.